För att få ut så mycket som möjligt när du förhandlar banken så måste man förstå vad banken är ute efter. En bank följer samma regler som andra företag då de tjänar pengar på att sälja deras vara. Med andra ord du som konsument har ett värde för banken vill ha dig som kund. Bankerna följer samma princip som alla andra företag på en marknad. Du som kund bör därför jämföra priserna hos de olika bankerna för att hitta det bästa.

Om du inte riktigt känner att du har koll på bankernas olika tjänster och vilka priser som är rimliga kan du använda dig av internet. Om man ska förhandla fram ett nytt pris är kunskap om rimliga priser viktigt.

Hur bankerna tänker

Banker behöver kunder

Det finns inte ett företag som inte vill ha nya kunder och banker är inte annorlunda. Varför vill banken ha dig som kund? Om man inte tittar på det uppenbara av pengarna som banken får av dig i ränta så finns också risken att du går till en av konkurrenterna. Därför bör du boka möten med fler banker och prata med de andra bankerna om det. Detta tvingar bankerna att försöka få dig att välja dem istället vilket är en bra förhandlingsposition. Banker vill inte riskera att förlora kunder speciellt inte till konkurrenterna. Det kan däremot vara smart att tänka på att den som redan är kund kan hamna i en sämre sits i förhandlingarna. Då måste man vissa sig redo att byta bank.

Banker vill att du stannar länge

Banker vill inte bara att du är kund nu de vill ha dig som kund länge. Om man tittar på t.ex. en lägenhet som kostar 2 000 000 kr med en ränta på 2,5%. Får banken 50 000 om året givet att man bortser från inflation och amortering. Som alltid med in ekonomi så är det slutliga valet om vad plånboken klarar upp till dig.

Banken vill ha dig som kund i allt

Detta har en enkel anledning fler tjänster är lika med fler avgifter. Dessutom blir du mer bunden till banken vilket kan göra ett byte svårt. Det blir lättare för banken att marknadsföra andra tjänster så som fonder eller aktier mot dig. De får en bättre koll på hur din ekonomi ser ut och kan därför minimera sin egen risk. För att tjäna på detta ska du hålla på att flytta tjänsterna till en ny bank om du inte får någonting tillbaka. Men tänk på att göra matten så du inte förlorar pengar.

Banken vill hålla i dina pengar

Banker tjänar sina pengar på dina pengar därför är ditt värde hos en bank oftast baserad på hur mycket pengar du har hos banken. Om en bank inte har kapital att röra sig med går hela iden sönder. Därför kan du använda flytt av mycket kapital för att förhandla fram fördelar hos banken.

Banken vill inte riskera sina pengar

En bank är som vilket företag som helst med målet att gå i vinst vill de inte riskera sina pengar i onödan. Räntan bestäms nästan helt på denna principen om att desto större risk är lika med högre ränta. Därför är det till väldig fördel att kunna försäkra din bank om att du är en liten risk.