När bankerna höjer räntan kan det bli många tusen extra om man har stora lån som t.ex. bolån. Om man då relaterar detta till sitt sparande så kan man se amortering som ett smart sätt att slå två flugor i en smäll då man amorterar ett lån på något man äger och samtidigt behöver betala mindre varje månad. Om man tittar på tex. en familj som köper ett hus för tre miljoner så blir en ränta runt 1,5% rätt mycket att betala men om man får ner priset kan man istället amortera. Räntorna är idag väldigt låga så det kan vara smart att ha det i tankarna när man tittar på sparandet. Man kan spara kapital för att vara bered på en högre ränta eller så kan man amortera. Om man amorterar så låser man pengarna men man tjänar också de på hur mycket mindre man måste betala varje månad.

Svenska bostadsbubblan

För att diskutera amortering eller spara måste man prata om hur bostädernas priser har gått upp. Om man jämför priset på bostäder och löneutvecklingen så ser man en väldig skillnad på utvecklingen. Därför kan man skydda sig med hjälp av amortering.

Man kan tänka att idag betalar en person med ett lån på 3 miljoner cirka 3 750 kr varje månad. Om räntorna skulle höjas till exempelvis 3% så skulle det istället vara 8500 kr. För att förstå vad jag menar är det bara att titta några år tillbaka då räntan låg runt 3%.

Utdelning

Om man sparar på kort tid får man inte så mycket utdelning det är just därför man kan använda sig av amortering för snabbare avkastning. Om man amorterar får man inte bara mindre kostnader utan också svängrum att hantera en ökad ränta.

Låna

Idag måste de flesta personer låna pengar för att kunna köpa en bostad. Just nu är det flesta svenskarna belånade 85% av deras bostad. Amortering blir då ett bra sätt att bli skuldfri och samtidigt spara pengar.

Vi gillar att låna pengar i Sverige och när det kommer till skulder så växer Sveriges medborgares privata skulder nästan snabbast i världen.  Man kan se detta då svenskarnas skulder har ökat med 18 procent sedan 2007.

Amorteringskrav

De flesta banker kräver att man amorterar på lånet ofta på bakgrund av hur mycket av lånet emot värdet av produkten. T.ex. om du har ett hus och lånar 85% av priset kanske banken kräver att du amorterar 2% av det originalbeloppet årligen. Ofta kan man sedan dra ner till exempelvis 1% efter 70% av värdet blir försäkrat av egendomen. Detta pågår ofta ner till 50% där banken känner sig säker på att skulden kan betalas tillbaka.

Dessa typer av bestämmelser görs av banken så det bästa du som kund kan göra är att fråga. Men du som oftast kommer drabbas är du som köper ett hus och då utifrån de datumen som bestämmelserna gäller. Du som vill utöka ditt bolån t.ex. för köks renovering eller liknande.