Investeringssparkonto eller förkortningen ISK är en ganska ny metod att spara pengar på för privatpersoner. Metoden introducerades år 2012 genom röstning i riksdagen. ISK har som avsikt att underlätta för individer som sparar i aktier och fonder. Man gör detta genom att undgå struliga deklarationsregler. De vinster man gör och utdelningar man får behövs därför inte redovisas i inkomstdeklarationen och blir skattefria. Man betalar däremot istället i sin inkomstdeklaration på liknande sätt som hur man betalar kapitalförsäkringen.  Alltså den statslåneräntan som var aktuell året innan. Uträkningen beräknas med underlaget av individens kapital som då blir en ¼ av värden på personens tillgångar som finns på Investeringsparkontot.  Formeln ser ut ungefär så här ¼ av kapitalvärdet multiplicerat med räntan från förra året. Sedan beskattas med 30 procent. Räntan har legat runt 1,25% räntan ska dock 2016 öka med 0,75 men det är inte säkert att det får någon effekt på ISK.

Varför spara med ISK

ISK gör det inte bara enkelt att samla alla dina vinster på ett ställe utan ger en också möjlighet enkelt köpa och sälja aktier och fonder utan att behöva oroa sig för krångliga vinstdeklarationer. Man tjänar också då man betalar en fast summa och kan därför få ut mer av vinsten istället för att behöva skatta en massa på den senare. ISK minimerar också risken för att man kan få straffskatt på vinsten då om man inte vet hur mycket man har gått i vinst kan man få en skatt på 20% av alla aktier.

Fördelar med ISK

För vanliga privatpersoner

ISK är enkelt sätt att spara för dig som vill spara pengar på ett bra sätt som ger utdelning.

Avgiftsfritt

Det kostar ingen avgift att skapa ett sådant konto då de flesta banker tar avgift för köp av aktier och för en procentsats på fonder.

Ingen vinstskatt

Helt fantastiskt att man inte behöver skatta på vinsten utan kan skatta på värdet. Gör att det går att tjäna pengar utan att behöva vara rädd för någon skatt.

Slipp deklarera

Man behöver inte hålla på med pappersarbetet kring vinsterna osv. gör det ett enkelt och effektivt sätt att spara på. Skatten dras automatiskt vilken bank du än har.

Rösträtt vid årsstämman

När man handlar aktier så får man de rättigheter som man fått tidigare och kan därför vara med på bolaget årsstämmor. Det får man inte på till exempel en kapital försäkring.

Insättningsgaranti och investerarskydd

ISK har Investorskydd och staten garanterar insättningen för sparande upp till 950 000kr. Alltså betalar riksgälden ut ersättning till dig som kund om banken går i konkurs. Finansinspektionen kan också besluta att man ska få pengarna genom garantin.

Belåna dina värdepapper

Man kan också koppla kreditkonton till sitt ISK och därför planera sin investering bättre.

Bakgrund

ISK kom till för att skapa ett lättare sätt för att få svenskar att investera mer. Det sätter fart på ekonomin då företag får kapital att spendera. De gamla systemen var gjorda för företag och för personer som investerade mycket pengar men svårt för den enskilde att använda som sparform. ISK är alltså en lösning på att få sparande pengar i omlopp igen.